Waarom moeilijk doen als het samen kan?

  • 14 mei, 2020
  • Home
  • Blog
  • Waarom moeilijk doen als het samen kan?
Waarom moeilijk doen als het samen kan?
Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Een bekende uitdaging bij veel collega-ondernemers. ‘’Ik ben te druk, heb het gevoel dat ik er soms alleen voor sta en dat er te veel verantwoordelijkheden bij mezelf liggen’’. 
In een team krijg je de beste prestaties van de beste samenwerkingen: Gebruik maken van ieder zijn talent. Dat is precies hoe het werkt in een bedrijf. Veel succesvolle bedrijven zijn opgericht door een team van ondernemers of hebben medewerkers laten ingroeien door middel van een aandeel in het bedrijf.

Binnen onze groep werken we met alweer 3 compagnons. Waarom? We runnen meerdere bedrijven waardoor de focus van mezelf niet voor 100% op elk bedrijf hebben. Mijn partners kunnen dat wel. 100% focus per bedrijf en door de groep veel extra kennis, ervaring, netwerk en schaalvoordelen.

De Voordelen en mogelijkheden:
+ Samen ondernemen = Gedeelde verantwoordelijkheden = Meer Vrijheid voor ondernemer.
+ Samen winnen en samen verliezen = Nog meer betrokkenheid.
+ Meer zekerheid van samenwerking voor de langere termijn.
+ Aandelen verkopen met goodwill = extra financiering voor je bedrijf.

Voor de medewerker.
+ Mogelijke fiscale voordelen door aandelen te plaatsen in box 3 (tot 5% = Geen aanmerkelijk belang)
+ Profiteren van de groei van de onderneming: Een blijvende beloning in plaats van een eenmalige bonus.
+ Meer inzicht in resultaten, hierdoor betere doelen = betere prestatie.

Uitdagingen.
Een dergelijke constructie brengt natuurlijk ook zeker risico met zich mee: Wat als iemand minder gemotiveerd wordt.? Wat als het totaal niet meer eens bent met elkaar? En wat als je de samenwerking wilt verbreken.?
Een goed uitgewerkte overeenkomst is een must voor een goede samenwerking. Een overeenkomst waarin ook heel duidelijk beschreven wordt wat de stappen zijn bij een slecht huwelijk.

Om de zekerheid te hebben voor een samenwerking voor langere termijn kun je bijvoorbeeld afspreken dat bij het uitstappen binnen 3 jaar de aandelen een nominale waarde houden. Na die periode kun je bijvoorbeeld een vaste omslagfactor hanteren op de Ebitda.

Wat zijn die aandelen dan waard?
Een waarde van een onderneming is altijd subjectief. Hier zul je in goed overleg uit moeten komen. Een redelijk eenvoudige berekening is:

(Winst naar belasting maal omslagfactor x) + eigen vermogen

Hierbinnen zou je ook de gemiddelde winst kunnen pakken over meerdere jaren. De omslagfactor ligt vaak tussen de 3 en de 10. Afhankelijk van het type bedrijf en de groeipotentie. Wel zal ik zelf altijd proberen een faire prijs te vragen. Het is onderdeel van je samenwerking en je moet samen willen winnen: Denk altijd Win-Win.


Aan wie biedt je aandelen aan?
Dit antwoord zal voor elke ondernemer anders zijn: Sommige ondernemers willen echt alleen 100% eigenaar zijn en sommige bedrijven bieden elke medewerker welke langer dan 1 jaar in dienst is de optie om aandelen te kopen. De mogelijkheden en verschillende invullingen zijn eindeloos: Het is in ieder geval zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen.

Werken met een STAK als alternatief van een aandelenuitgave?
Winst delen terwijl de ondernemer zelf het stemrecht houdt. Dat kan met een stichting administratiekantoor (STAK). De STAK beheert uw aandelen. En splitst het stemrecht van het winstrecht. Het stemrecht blijft bij de stichting. Winst kunt u vervolgens delen met anderen via certificaten. Zo deelt u de voordelen als het goed gaat met uw bedrijf. Voor vragen of opmerkingen mag je altijd contacten.

Waarom moeilijk doen als het samen kan.

Neem contact op :

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.